Ketahui mengenai kucing besar yang sangat cepat.

Cheetah Cheetah adalah kucing besar dan terkenal sebagai yang terpantas dari semua haiwan darat. Ia boleh mencapai kelajuan hingga 70 batu sejam. Cheetah dapat memecut 0 hingga 60 dalam masa 3 1/2 saat. Ini lebih pantas daripada kebanyakan kereta sukan!

Di manakah mereka tinggal?

Cheetah kebanyakan terdapat di Afrika , tetapi terdapat sedikit penduduk Cheetah di negara ini Iran . Cheetah terdapat di pelbagai habitat dan suka tinggal di kawasan terbuka seperti Afrika padang rumput dan savana . Cheetah betina akan membuat rangkaian rumah yang besar yang mungkin tumpang tindih dengan cheetah betina lain. Lelaki, sebaliknya, biasanya akan membentuk wilayah yang jauh lebih kecil.

Cheetah mengejar mangsa
Adakah mereka tinggal dalam kumpulan?

Cheetah jantan sering berkelompok dalam kumpulan yang disebut gabungan. Mereka biasanya berkumpul dengan saudara lelaki, tetapi mungkin juga berkelompok dengan kumpulan yang ada atau lelaki lain yang merupakan lelaki tunggal dalam sampah mereka. Cheetah betina, bagaimanapun, memburu sendirian kecuali anak mereka sendiri.

Bagaimanakah rupa mereka?



Cheetah mempunyai lapisan cokelat pendek yang mempunyai bintik-bintik hitam kecil yang membantu mereka bersembunyi atau disamarkan. Tidak ada bintik-bintik di kawasan perut putih cheetah. Cheetah dewasa akan tumbuh antara 90 dan 140 paun dan panjangnya sekitar 4 hingga 4.5 kaki. Mereka mempunyai badan langsing, kaki panjang, dada dalam, dan pinggang yang sempit. Cheetah betina biasanya lebih kecil daripada jantan, tetapi tidak ada perbezaan besar dalam penampilan antara cheetah jantan dan betina.

Cheetah lebih kecil daripada kucing besar seperti singa, harimau, macan tutul, dan jaguar. Mereka juga tidak dapat mengaum seperti kucing yang lebih besar. Walau bagaimanapun, cheetah sering dianggap sebagai kucing terkecil dari yang besar.

Apa yang dimakan cheetah?

Cheetah kebanyakannya makan dari saiz kecil hingga pertengahan mamalia seperti gazelles, impala, guinea fowl, dan kelinci. Cheetah memburu pada waktu senja atau subuh. Mereka memburu dengan pandangan. Sebaik sahaja mereka melihat mangsa, mereka akan menyelinap sedekat mungkin dan kemudian menggunakan kelajuan unggul mereka untuk menangkap mangsa. Cheetah biasanya akan memakan makanannya secepat mungkin sebelum seekor singa atau sebungkus hyena boleh mengambilnya.

Cheetah bayi dipanggil cubs. Mereka sangat terdedah ketika dilahirkan terutama dari musuh semula jadi mereka; singa, macan tutul, dan sebungkus hyena. Cheetah khas akan hidup selama 12 tahun.

Adakah mereka terancam?

Ya, cheetah dianggap sebagai spesies yang terancam punah. Dianggarkan terdapat lebih dari 100,000 ekor cheetah pada tahun 1900, tetapi hanya ada sekitar 11,000 hari ini.

Fakta Menyenangkan Mengenai Cheetah
  • Cheetah akan menggunakan ekornya untuk membantu menoleh ketika mereka berlari dengan kelajuan penuh.
  • Walaupun mereka tidak dapat mengaum, mereka dapat mengeluarkan sejumlah suara lain seperti mendengkur, berkicau, menjerit, dan menggeram. Mereka menggunakan beberapa bunyi ini untuk berkomunikasi dengan cheetah lain.
  • The Orang Mesir Purba memelihara cheetah sebagai haiwan peliharaan.
  • Maskot untuk Cheetos adalah Chester Cheetah.
Beberapa Cheetah bersama

Untuk maklumat lanjut mengenai kucing:

Cheetah - Mamalia darat terpantas.
Leopard Mendung - Kucing bersaiz sederhana terancam dari Asia.
Singa - Kucing besar ini adalah Raja Rimba.
Kucing Maine Coon - Kucing peliharaan yang popular dan besar.
Kucing Parsi - Baka kucing peliharaan yang paling popular.
Harimau - Kucing besar.